Tuesday, February 12, 2008

Våga nu!

Hur många av oss går egentligen omkring med en massa drömmar som vi skulle vilja förverkliga, men vi kommer aldrig till skott av en mängd olika orsaker - t ex av rädsla, av oro för ekonomin, vad ska alla andra tänke, fel tillfälle i livet osv osv. Men livet pågår NU! Vem vet om vi lever eller är friska om ett år eller nästa vecka...

Läste i ett gammalt nummer av tidningen Leva om hur man ska få mod att våga förverkliga sina idéer och drömmar. De skriver ungefär så här:

Skriv ner alla idéer, även de som tycks helt tokiga och ogenomförbara. Dessa tankefrön kan vara början till något bra.

Dröm stort och låt din dröm bli nästan verklig. När du har målat upp alla detaljer i din vision kanske den verkar helt realistisk och genomförbar. Eller också ser du hur du kan ta en del av visionen och göra den till verklighet.

Idéer finns runt omkring oss hela tiden. De skapar sig själva, utifrån behov, strömningar, tankar, ord och handlingar som vi har omkring oss. Vi skapar dem tillsammans, i våra möten, i våra samtal. Idén i sig behöver inte vara unik – för du är unik. Använd din unika förmåga att skruva idén så att den skiljer sig från de andra. Använd dina unika förutsättningar för att genomföra idén på ett bättre sätt än andra.
Skriv ner: Vad gör dig unik? Hur kan du göra din idé unik?

Våga låta bli att analysera Tänk inte för mycket, idémakeri och kreativitet kräver att man stänger av hjärnans analysfunktion ibland.
Skriv ner: När du får tankar som hindrar dig ifrån att förverkliga dina idéer, skriv upp, riv ur, släng bort.

I den bästa av världar, hur kan det se ut när allt går din väg och flyter som på räls?
Skriv ner: Gör ett i bästa fall-scenario istället för ett ”worst case scenario"

Om din idé har gjorts förut - vad gjorde man fel den gången som du kan göra bättre nu?

Många kvinnor vill ofta gardera sig och kanske behålla sitt heltidsjobb och börja testa idén på ledig tid. Men försök hitta ett utrymme där du satsar fullt ut på din idé. Alldeles för många bra idéer stupar på att de inte genomförs fullt ut.
Skriv ner: Hur mycket tid, pengar, energi och engagemang är du beredd att satsa?

Våga brinna och våga visa andra att du brinner. Våga ge dig hän och ta plats. För när du själv brinner, när du själv tror och vågar, då får du andra med dig.
Alltför många bra idéer faller på att man försöker gardera sig, hålla distans, inte vågar stå för sin idé eller försöker förminska den inför andra. Varför skulle jag tro på din idé när inte du själv verkar göra det?

Nyfikenhet är en stark drivkraft.Skriv ner: Hur kommer det att se ut, kännas, låta? Vad kommer andra att säga? Hur kommer du själv att påverkas? Unna dig att dagdrömma om genomförandet av din idé.

Våga fråga och våga be om hjälp
Vem skulle du vilja be om hjälp? I din vildaste fantasi? En kändis? En ikon? Någon framstående i din bransch? Var inte rädd för att be om hjälp. Vilka kontakter har du? Vilka vill du skaffa dig?

Spara alla idéer, särskilt de sämsta. De kan vara språngbrädor till nya idéer. ”Okej, så det var en riktigt dålig idé. Hur blir det då om jag gör precis tvärtom?”
Eller så visar sig den dåliga idén vara helt lysande i ett annat sammanhang, i en annan tid, i ett annat perspektiv. Kanske blir den ett perfekt komplement till din allra bästa idé.
Låt stå!
Skriv ner: Anteckna alla dina idéer, bra, halvbra och dåliga – även riktigt, riktigt dåliga.

Då är det bara sätta igång att drömma och visionera då...!

No comments:

Post a Comment