Monday, June 04, 2007

Drömmar

Sömn och dröm har alltid fascinerat och förbryllat människor i alla tider. Vi vet fortfarande inte riktigt varför vi människor sover och varför vi drömmer. Det finns olika sorters drömmar, t ex dagdrömmar som är en del av vår vardag. Dagdrömmeri kan man kalla ett slags flykt från verkligheten - kanske ngn sorts önskescenariotillvaro.

Freud och Ljung arbetade mycket med drömtydning inom psykoanalysen. Det finns drömtydningsgrupper där man använder en modell för att tolka drömmar. Den kallas drömtydningsmodellen och Montague Ullman har tagit fram en liknande modell, eller så är det Ullman som tagit fram drömtydningsmodellen - jag vet inte riktigt....

Egyptierna trodde att drömmar var uppenbarelser från Gud. Egypterna hade en del fasta symboler i drömmarna t ex Att såga i trä: dina fiender kommer att dö, att se sig själv dö: du får ett långt liv.

De gamla grekerna hade lite modernare teorier om drömmar. Aristoteles trodde att drömmarna var en fortsättning på den gångna dagens tankeverksamhet. Han ansåg även att drömmarna är så många och skiftande, att det inte är så konstigt om någon av dem stämmer överens med verkliga händelser. Platon, som var en tidig föregångare till Freud, uppfattade drömmarna som representanter för det vilda och djuriska hos människan. I det antika Grekland fanns det också en speciell drömgud, Asklepios. Han ansågs kunna bota sjuka genom drömmarna.

Under Jesu tid var drömtolkning en viktig del av livet. Speciellt judarna använde drömtolkning. Man trodde att drömmarna innehöll budskap i symbolisk form.

Drömdagbok är något som jag själv har testat. Precis när man kliver upp så skriver man ner sina drömmar. Det är faktiskt rätt fascinerande... Då man läser det efter ngn vecka, kan man ofta se ett mönster - ett sammanhang.

Tomas Tranströmmer har skrivit en dikt som heter Drömseminarium. Här är några verser ur den dikten:

Fyra miljarder människor på jorden.
Och alla sover, alla drömmer.
I varje dröm trängs ansikten och kroppar -
de drömda människorna är fler än vi.
Men de tar ingen plats....

.....

Ett sovrum. Det är natt.
Den mörka himlen flyter genom rummet.
Den bok som någon somnade ifrån
är fortfarande uppslagen
och ligger skadeskjuten på sängkanten.
Den sovandes ögon rör sig,
de följer den bokstavslösa texten
i en annan bok -
illuminerad, ålderdomlig, snabb.
En hisnande commedia som präntas
innanför ögonlockens klostermurar.
Ett enda exemplar. Det finns just nu!
I morgon är alltsammans utstruket.

Vad drömmer du om?

No comments:

Post a Comment