Thursday, May 29, 2008

Förändringens fyra steg

Förändringar pågår ständigt, inom oss och runt omkring oss vare sig vi vill eller inte. Förändringar kan vara mycket utvecklande, vilket man ibland kanske inte tror när man står inför dem. Då kanske man tvekar eller backar till gamla och välkända mönster - för man vet vad man har, men inte vad man får osv. Att vi kommer att möta förändringar under livets gång är helt säkert. Buddha sa ju att det enda som är beständigt är förändringen och det är verkligen så sant.

Inom ayurvedan talas det om förändringens fyra steg:
1. Det gamla lämnas
2. Ett mellanrum uppstår
3. Förändringen sker i mellanrummet
4. Det nya föds


För att åstadkomma en framgångsrik förändring behövs först att man tillåter den. Titta på ordet framgång - fram-gång... man måste gå framåt och när man går framåt så måste först en fot släppa sitt fäste och för ett ögonblick befinna sig i ett mellanrum innan rörelsen leder framåt till ny fast mark. När man har en önskan om förändring, så gäller det att våga befinna sig i mellanrummet och ta steget från ett tillstånd till ett annat...

Vad vill du ska förändras???

3 comments:

  1. Anonymous8:50 PM

    Mycket bra. Väldigt bra. Mellanrum älskar jag. Tack. Anne-Marie

    ReplyDelete
  2. Ja, det gäller att våga befinna sig i mellanrummen, så att man inte sätter ner foten för fort...

    ReplyDelete
  3. Hej lillasyster! Du skriver så klokt så klokt. Tänk om alla vågade hoppa någon gång och göra det de verkligen vill och lita på att livet tar emot dem. Förr eller senare landar man...oftast med nya och spännande erfarenheter med sig i fallskärmen. Går det inte som man har tänkt sig så är det bara att ta nya tag och söka sig andra vägar och inriktningar. Man måste våga prova och lita på sig själv.

    ReplyDelete