Tuesday, May 06, 2008

Toscana

Är nu hemma efter 6 dagar i Toscana. Det är fantastiskt vackert där. Otroligt grönt och mycket kuperat. Vägarna var som i norra Norge - dvs. mycket kringelikrokiga blev lätt åksjuk varje dag när vi åkte iväg med bussen på de olika vingårdarna. Hade jag tagit reda på det innan skulle jag genast ha fixat ngt mot åksjuka. Köpte dock en sorts plåster som man sätter bakom ena örat i slutet veckan.

Det har varit många intryck och allt har jag inte hunnit smälta ännu. Folket i Italien pratar mycket med händerna, betydligt oftare än vad vi nordbor gör. Det var intressant att sitta ner och iaktta alla som var i rörelse. Till synes är de öppna när man ser dem på gatan eller är i samspråk med någon (vilket givetvis kan individuellt - det här med öppenheten)men i sina hem är de mkt privata. I stort sett fanns det inte ett fönster man kunde kika in i, utan alla var fördragna med gardiner och fönsterluckor.

Sedan var vi på ett stort konstmuseum - Uffizierna - som är fanns redan på 1500-talet. Bl a Botticelli, Da Vinci, Michelangelo har verk som finns där. Michelangelos tavla som jag har glömt namnet på var helt fantastisk. Vilka färger, tror inte att de nyanserna går att återskapa idag, och hur han målade de böljande tygerna...

No comments:

Post a Comment