Wednesday, April 18, 2007

Sitter det i generna eller....

Sitter det i generna eller uppfostrar vi pojkar och flickor så olika att man kan se typiska könsmönter redan vid 2 års ålder?

Följer ett spännande mediepedagogiskt utvecklingsprojekt. Där en pedagog arbetar med webbkamera och 2-åringar. Två pojkar och två flickor. Vid första tillfället hade pedagogen placerat kameran mot dörren, så att barnen skulle se sig själva på datorskärmen när de kom in i rummet. När de kom fram till datorn, så var de inte i bild. Tjejgruppen kom in i rummet och såg sig själv och blev mkt glada. De går fram till datorn och är då ur bild. En flicka greppar rätt fort att hon måste backa för att komma i bild igen, medan den andra flickan står kvar vid skärmen och slår på den och frågar var hon är. Pojkarna har också en glad reaktion när de kommer in och ser sig själva. De går direkt till datorn och börjar trycka på alla knappar och följa sladdarna. Vid nästa tillfälle hittar pojkarna kameran och man ser så tydligt att de förstår kopplingen - kameran och att de är i bild på datorskärmen. De börjar utforska och experimenter en hel del. Flickorna har fortfarande en försiktig framtoning och har inte greppat detta med kameran. Till slut visar pedagogen kameran och då tar de kameran försiktigt och provar lite.Vid nästa tillfälle visar den ena flickan för sin kompis hur man ska göra. Hon pratar och visar samtidigt. Den andra flickan visar måttligt intresse. Helt plötsligt ser man hur hon tar sig för örat och vill sedan att pedagogen ska ta webkameran och filma på hennes öra så att hon kan se det på datorskärmen. Det finns så mkt mer att berätta om detta - otroligt mkt spännande processer och så mkt kompetens hos de små barnen. Vid ett av de sista tillfällena så har pedagogen riktat kameran ut mot ett fönster, så att den fångar vad som sker därute. Barnen kommenterar vad som sker när de tittar på skärmen. De förstår att kameran är riktad mot uteverksamheten och ställer sig sedan på en stol för att titta ut och se om det stämmer med det som visas på skärmen. Summa summarum... det skulle vara spännande att följa fler grupper utifrån ett genusperspektiv och se om detta var en tillfällighet eller om det ofta är så att pojkarna tar för sig när det gäller teknik och vad beror det i sådana fall på? Uppfostran eller i generna?

Dagens tanke:
När man går ner i vikt - var tar alla kilon vägen?

2 comments:

  1. Anonymous2:16 PM

    Jag tror att en del faktiskt är genetiskt och hormonstyrt. Evolutionen har format olika urtyper som behövs för en stabil familj.

    Spännande med projektet. Vill veta mer

    ...och alla kilon - de far till mig tror jag!

    ReplyDelete
  2. Aha... är det så att om en person går ner i vikt, så far de till ngn annan... bäst att passa sig för dem som bantar då, så man inte får det...!

    Jag kan också tro att en del är genetiskt och hormonstyrt, men att viss del är miljö- och fostransbetingat.

    ReplyDelete